Najlepsze kawy, czyli właściwie jakie? – Po czym poznać produkt najwyższej jakości?

Chociaż najczęściej patrzymy na gatunek i zastosowanie danej kawy, to jej jakość powinna być dla nas najważniejsza. Czy jesteśmy jednak w stanie ocenić, czy właśnie z takim produktem mamy do czynienia? Okazuje się, że już po sprawdzeniu ziaren i przeczytaniu etykiety, może nam się to udać. Na co jednak zwrócić szczególną uwagę, aby ocena była rzetelna?

Bogactwo informacji na etykietce

Fakty są takie, że nawet najlepsze kawy o upływie terminu ważności mogą nie smakować za ciekawie. Powinniśmy patrzeć na datę jej wypalenia, gdyż dzięki temu ustalimy, czy jest to dostatecznie świeży produkt. Zdarza się, że niektóre kawy mają aż dwuletni termin przydatności, a nie jest do nic dobrego. Już po 3 miesiącach od wypalenia, dobra kawa może stracić swój aromat i wyjątkowy smak.

Skąd pochodzą ziarna kawy?

Producenci kaw, które uznawane są za te najwyższej jakości, dostarczają nam dużą ilość informacji związanych z pochodzeniem samych ziaren. Często uzupełniają te informacje o ich gatunek i konkretny kraj. W wielu przypadkach, podane są też sposoby obróbki, wysokość upraw, profil smakowy i region. Planując wybór kawy do biura, to będą jedne z istotniejszych kwestii.

Co powie nam wygląd ziaren?

O jakości kawy w dużej mierze świadczy wygląd ziaren, a uznaje się, że te najlepsze posiadają nie tylko regularny kształt, ale też odpowiedni oraz równomierny stopień wypalenia. Jest to o tyle istotne, gdyż niektórzy producenci próbują niekiedy ukryć pewne mankamenty ziaren, poprzez ich przesadne wypalenie, do niemal czarnej barwy.

Oznacza to, że kupując kawę do firmy, takie produkty nie powinny być brane przez nas pod uwagę. O najwyższej jakości kawy świadczy również jej zapach, dlatego poszukujmy tych, które mogą oczarować nas swoim silnym zapachem. Po otwarciu opakowania, aromat powinien wypełnić całe pomieszczenie.

Esencja smaku i bogactwo aromatu – znak najlepszej kawy!

Najbardziej wydatny wpływ na ocenę jakości kawy zawsze ma to, jak ona smakuje i pachnie. Oznacza to nic innego jak to, że najlepsze produkty będą niesamowicie bogate w aromacie i smaku, a jeszcze lepiej gdy ten z stopniowo rozwija się w naszych ustach. Dość płytki i „blady” smak to domena kaw niskiej jakości. Czasami jest też wyjątkowo mocny i cierpki, stąd takie kawy powinny być przez nas unikane.

Odpowiedni balans między całą paletą smaków to coś, co próbują osiągnąć wszyscy producenci najlepszych kaw, jednak tylko eksperci będą w stanie wyłonić poszczególne nuty smakowe. Inaczej wygląda to jednak w wypadku tych złych kaw. Z łatwością wyczujemy niepożądany aromat spalenizny.